Učíme právo zážitkovo

Tlačená publikácia Učíme právo zážitkovo

ONLINE

978-80-574-0341-8

Tlačená publikácia


Kľúčové slová:

Ďalšie informácie

Autori:Daniela Lamačková - Renáta Orosová - Beáta Sakalová - Diana Repiščáková
Rok vydania:2024
Dostupné od:28.06.2024
Vydanie:1. vydanie
Typ dokumentu:príručka, komentár
Jazyk publikácie:slovenčina
Počet strán:115
Fakulta/pracovisko UPJŠ:Právnická fakulta UPJŠ
Poznámka:Táto Metodická príručka vznikla v rámci projektu VVGS-2023-2616: Inovácia praktickej profesijnej prípravy triednych učiteľov implementáciou programu zážitkovej pedagogiky Street law
Licencia:Creative Commons BY NC ND (Uveďte autora - Nepoužívajte komerčne - Nespracovávajte)

Popis

Metodická príručka pre učiteľov a učiteľky na triednické hodiny  a občiansku náuku

Učiť právo zážitkovo? Dá sa to vôbec? Odpovede na tieto otázky prináša metodická príručka, ktorá jedinečným spôsobom prepája metódy zážitkového učenia s právnym obsahom. Táto metodická príručka je tvorená súborom techník postavených na využívaní interaktívnych a participatívnych metód učenia so zameraním na vybrané ľudskoprávne a hodnotovo orientované témy, ktoré majú zároveň potenciál rozvíjať aj iné kľúčové kompetencie študentov a študentiek, ako sú ich komunikačné zručnosti, schopnosť samostatne sa učiť a vzdelávať, schopnosť kriticky myslieť, schopnosť pracovať s textom a analyzovať ho, naučiť sa diskutovať a vyjadriť svoj názor, ale aj vzájomne sa počúvať. Metodickú príručku tvorí súbor tréningových aktivít - techník, pričom každá technika obsahuje presný popis postupu pri vedení konkrétnej aktivity, predpokladaný čas trvania aktivity, pomôcky, námety na diskusiu a tiež krátky pedagogický a právny komentár, presne „našitý“ na konkrétnu právnu tému. Právne témy sú vybrané tak, aby boli všeobecne uplatniteľné ako pre triednické hodiny, tak aj pre občiansku náuku, aby otvárali otázky týkajúce sa fungovania pravidiel a potreby ich dodržiavania, vzájomného rešpektu a tolerancie, a tiež aby smerovali k zamysleniu sa nad hranicami jednotlivých práv a k úvahám o zodpovednosti pri uplatňovaní svojich práv. Techniky využívajú  tréningové metódy ako napríklad prácu v skupine, brainstorming, hranie rolí, riešenie modelových situácií, ale aj simulovaný súdny proces.

Metodická príručka je určená pre triednych učiteľov a učiteľky pri realizácii triednických hodín, a tiež pre účely predmetu občianska náuka, ako aj pre študentov a študentky učiteľstva na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Možno vás zaujmú aj tieto publikácie