Vatican diplomacy around Trianon from a Hungarian Perspective

Tlačená publikácia Vatican diplomacy around Trianon from a Hungarian Perspective

ONLINE

978-80-574-0322-7

E-publikácia


Kľúčové slová:

Ďalšie informácie

Autori:Nándor Birher - Péter Tamás Bertalan
Rok vydania:2024
Dostupné od:24.06.2024
Vydanie:1. vydanie
Typ dokumentu:monografia
Jazyk publikácie:angličtina
Počet strán:125
Fakulta/pracovisko UPJŠ:Právnická fakulta UPJŠ
Poznámka:The publication was supported by the Slovak Research and Development Agency under the Contract No. APVV-19-0419: „100 Years of Treaty of Trianon“.
DOI:https://doi.org/10.33542/VTA-0322-7
Licencia:Creative Commons BY NC ND (Uveďte autora - Nepoužívajte komerčne - Nespracovávajte)

Popis

Dokument s názvom „Vatikánska diplomacia okolo Trianonu z maďarskej perspektívy“ je vedeckou prácou, ktorá skúma geopolitické a cirkevné zmeny vo východnej a strednej Európe po Trianonskej zmluve v roku 1920 so zameraním na úlohu Vatikánu. Kniha skúma interakcie medzi Vatikánom a pretvorenou geopolitickou krajinou, pričom zdôrazňuje vplyv náboženských a cirkevných otázok na medzinárodné vzťahy. Monografia predpokladá, že stredná Európa nie je iba geografickým alebo ekonomickým pojmom, ale aj „duchovným kráľovstvom“ so spoločným osudom formovaným vzájomnou závislosťou a kultúrnymi výdobytkami, a to aj napriek svojej histórii konfliktov. Bohaté intelektuálne a kultúrne dedičstvo strednej Európy, hlboko ovplyvnené náboženským presvedčením a vatikánskou diplomaciou, naďalej ovplyvňuje identitu a jednotu regiónu. Kniha naznačuje, že poučenia zo začiatku 20. storočia, vrátane Trianonskej mierovej zmluvy a následných geopolitických posunov, sú stále aktuálne pre pochopenie súčasnej politickej a kultúrnej dynamiky strednej Európy.

Autori nabádajú čitateľov, aby sa zamysleli nad minulosťou a zamysleli sa nad tým, ako historické udalosti a rozhodnutia formovali súčasnú strednú Európu. Cieľom knihy je poskytnúť pohľad na komplexnú históriu regiónu a jeho pretrvávajúci boj o nájdenie svojho miesta v širšom európskom a svetovom kontexte.

Možno vás zaujmú aj tieto publikácie