Vyrastať v chudobe: vplyv života v marginalizovaných rómskych komunitách na zdravie a vývin v ranom detstve

Tlačená publikácia Vyrastať v chudobe: vplyv života v marginalizovaných rómskych komunitách na zdravie a vývin v ranom detstve

ONLINE

978-80-574-0321-0

E-publikácia


Kľúčové slová:

Ďalšie informácie

Autori:Daniela Filakovská - Shoshana Chovan - Zuzana Dankulincová
Rok vydania:2024
Dostupné od:25.06.2024
Vydanie:1. vydanie
Typ dokumentu:monografia
Jazyk publikácie:slovenčina
Fakulta/pracovisko UPJŠ:Lekárska fakulta UPJŠ
Poznámka:Táto práca bola podporovaná Agentúrou na podporu vedy a výskumu na základe zmluvy č. APVV- 9-0493 a z projektu Vedeckej grantovej agentúry MŠVVaŠ SR a SAV pod registračným číslom 1/0593/21.
DOI:https://doi.org/10.33542/VZM-0321-0
Licencia:Creative Commons BY NC ND (Uveďte autora - Nepoužívajte komerčne - Nespracovávajte)

Popis

Dnes sú to už celé generácie odopierania príležitostí pre napĺňanie potenciálu a storočia diskriminácie, ktoré oberajú deti v marginalizovaných komunitách o detstvo tak ako ho poznáme my ostatní, ktorí sme mali viac „šťastia“. Tak, ako sa generácie ľudí v marginalizovaných komunitách točia v kruhu chudoby, z ktorého niet ľahkej cesty, tak sa aj my točíme v bludnom kruhu hľadania vinníkov a odovzdávania si predsudkov a stereotypov založených na mylných predpokladoch, ktoré sú tak zakorenené a samozrejmé, že mnohých ľudí ani nenapadne o nich pochybovať, spochybňovať ich logiku, či sa snažiť ich vyvracať. Spoločnosť na základe vlastných ideálov s ľahkosťou súdi matky či otcov, že nie sú dosť dobrí. Omnoho ťažšia cesta je však snažiť sa pochopiť, čo im v tom bráni. Povedať, že za stratené detstvo detí v marginalizovaných komunitách môžu rodičia, je príliš zjednodušené a nezohľadňuje to omnoho širší kontext a súvislosti. A práve vplyv tohoto kontextu na raný vývin a hľadanie súvislostí je naším cieľom. Nielen preto, že si uvedomujeme potrebu búrať stereotypy a meniť spoločenský diskurz, no najmä preto, aby sme vedeli priniesť dôkazy, na základe ktorých bude možné tvoriť politiky, smerovať intervencie a pomôcť tak ďalším generáciám detí dosiahnuť na príležitosti, ktoré im umožnia naplniť svoj plný potenciál.

Možno vás zaujmú aj tieto publikácie