Sprevádzanie chorých a zomierajúcich

Mária Hatoková a kol.

978-80-8143-125-8

Tlačená publikácia

Na sklade

14,90 €
13,54 € bez DPH


Kľúčové slová:

Ďalšie informácie

Autor:Mária Hatoková
Spoluautori:Ľubica Grebečiová,Alžbeta Mračková,Miriam Prášilová,Ľudmila Preťová,Stanislav Špánik
Rok vydania:2013
Vydanie:2. vydanie - doplnené
Typ dokumentu:monografia
Jazyk publikácie:slovenčina
Počet strán:244

Popis

Činnosť dobrovoľníkov s ťažko chorými a zomierajúcimi ľuďmi priamo súvisí s myšlienkami paliatívnej starostlivosti. Paliatívna starostlivosť sa poskytuje v špeciálne vybavených paliatívnych oddeleniach nemocníc alebo hospicových zariadeniach pre chorých v pokročilom štádiu ochorenia, u ktorých boli vyčerpané všetky možnosti liečby.

Myšlienka paliatívnej starostlivosti vychádza z vnímania zomierajúceho ako celistvej osobnosti, ktorá prirodzene túži po naplnení štyroch základných potrieb: biologických, psychologických, sociálnych a duchovných.

Úlohu napĺňať tieto potreby má v hospici alebo na paliatívnom oddelení tzv. multidisciplinárny tím. Základ tímu tvorí lekár, zdravotná sestra a sociálny pracovník. Psychológ, duchovný, rehabilitačný pracovník a dobrovoľníci sú členmi tohto tímu podľa potreby a možností konkrétneho zariadenia.

Kniha, ktorú držíte v rukách, ani v jej druhom vydaní nemá odpovede na všetky otázky a ani si na ne nenárokuje. Chceme vnášať podnety, nie vyslovovať verdikty. Snažíme sa priblížiť kľúčové oblasti potrebné pre utvorenie základného obrazu problematiky sprevádzania ťažko chorých a zomierajúcich.

Táto kniha je tu pre vás. S ambíciou sprevádzať sprevádzajúcich...

Možno vás zaujmú aj tieto publikácie